30. syyskuuta 2012

Tokoähky

Taas tokoiltiin. Käytiin Johannan kanssa tekemässä pikkutokot tänään aamupäivällä (sunnuntaina yhdeltä on aamupäivää!). Vähän oli unessa niin ohjaaja kuin koirakin, mutta oli taas paljon hyviä juttuja.

Aloitettiin luoksarilla, stoppi ei enää pelittänytkään. Huoh. Riesa valui jopa takapalkalla?! Mrr. Ei tämän ihan näin pitänyt mennä. Laitetaan koko luoksari jäähylle, selvitellään vähän ajatuksia ja sitten uudestaan. Mä olen koittanut opettaa tätä niiiin monella eri metodilla, kohta on todettava että en vaan osaa.
Sinänsä luoksarin toimimattomuus ei edes haittaisi, koska pisteitä tulee kuitenkin. En silti vaan pysty lähtemään kokeeseen, jos kaikki liikkeet eivät toimi kunnolla.


Seuraavaksi taidettiin tehdä kakeja. Ensimmäisessa vaihdossa lähti röyhkeästi etenemään, huomautin ja sen jälkeen vaihdot oli tosi hyviä. Palkkasin heittämällä nameja taakse. Toimii paremmin kuin takapalkka, koska Riesan ei tarvitse koko ajan kuikuilla taakse.. Muutenkin lelupalkka alkoi viemään koiraa vähän vääränlaiseen mielentilaan. Haluaisin kuitenkin koiran olevan suht rauhallinen, muuten se voi lähteä käskyjen välillä jumppailemaan omiaan, tai sitten etenee.

Näiden jälkeen tehtiin pari jäävää. Riesa osaa taas seurata! Pileet! Ehkä parin päivän takainen muistuttelu auttoi, en tiedä. Itsekin olin rennompi ja pidin kropan suorassa, mikä varmasti osaltaan auttoi Riesaakin. Toki sillä oli vielä keulimisintoa jäljellä, mutta homma näytti jo varsin hyvältä seuruulta!

Itse jäävistä makuu meni hyvin, ei treenattu enempää. Seisomisessa olin aluksi epäselvä käskyn kanssa ja heitti maihin. Muuten taisi tehdä ok. Ei vieläkään tehty kokonaisena, en halua että oppii kävelemään perään..

Loppuun pari noutoa. Perusasentoon hakeutuminen oli taas astetta helpompaa, mutta kapulan ottamisen jälkeen on aivan hirveän vaikea pysyä istumassa... Edistysaskelia kuitenkin! Vielä vaan paljon loppuosan treenausta.


Loppuun tehtiin vielä yhteispaikkis. Aikaa en tiedä, olisko ollut yhteensä joku 2min..? Menin auton taakse piiloon ja kävin palkkaamassa välillä. Välipalkat selkeästi vähän hämmentää Riesaa, mietinkin pitäisikö vaan jättää välipalkat sikseen ja tehdä satunnaisesti eri pituisia makuita..? En tiedä tappaako se sitten motivaation pitkistä makuista, vai nostaako liikaa virettä, jos se koko ajan odottaa vapautusta. Turhan monimutkainen eläin... Ja laji!

Demsun verikokeidenkin tuloksetkin kuultiin perjantaina. Kaikki oli kunnossa! Toivottavasti mummeli porskuttaa vielä pitkään, vaikka vanhemisen merkkejä alkaakin ilmaantua. 

27. syyskuuta 2012

Kuka voittaa teräsmiehen

Nyt on kyllä niin hurja päivitys- ja varsinkin treenitahti, että kohta mennään ylikunnon puolelle. Tänään olkkaritokoiltiin. Piti mennä ulos, mutta yäk kylmää ja märkää. Ei viitsitty siis. Oli ihan hyväkin treenata sisällä peilin edessä.


Naksuteltiin suoria perusasentoon hakeutumisia eri kulmista. Peilin edessä oli helpompi pitää kroppa suorassa ja Riesallekin oli ilmeisesti helpompi hakeutua suoraan. Kuitekin lähti ihan paristakin seuruuaskeleesta keulimaan niin, että meinasi masennus iskeä. Palkkasin moneen otteeseen oikeasta kädestä selän takaa ja se tuntui vähän hillitsevän keulimishaluja. Saan sen pian vielä vinoon, mutta eipähän keuli...

Jäävistä treenattiin vain seisomisessa koiran taakse kävelyä. Ei viitsi hinkata koko liikettä, koska kyllähän tuo sen osaa. Aluksi meinasi kävellä perään, pari kertaa lähetin takaata etupalkalle jolloin pysyi hyvin. Kerran tehtiin ilman etupalkkaa, ei ongelmaa, palkkasin vasta perusasennosta. Jospa tämäkin kohta olisi koekunnossa.

Lisäksi treenattiin perusasentoon hakeutumista noutokapula suussa... Mahottoman vaikeeta edelleen, mutta vähän helpompaa kuin viimeksi. Oikeastaan aika paljonkin helpompaa, herneet taisivat pikkupikku päässä kerrankin kohdata.
Mä kuitenkin luulin, että sopivan kokoinen kapula vähän helpottaisi tätä touhua, mutta vaikutus olikin ihan päinvastainen! Ehkä se tästä.


Tavoitteena tammikuussa kokeeseen, ja kokeesta pois AVO1 plakkarissa. Sitä ennen reenattavaa riittää.
  • Seuruu PALJON paikan vahvistamista, seuruukestävyyttää. Ylipäätään sen koiran voisi opettaa seuraamaan uudestaan...
  • Paikkis Reenaa, reenaa, reenaa... Paikkislaskuri pystyyn. Paljon eri paikkoja ja aikoja. Piilossa ja näkyvillä.
  • Jäävät Lähinnä liikkeiden ylläpitoa. Koiran pitää kestää myös taakse käveleminen. 
  • Luoksari Kokeenomaisia pätkiä väliin, muuten paljon treeniä takapalkalla. 
  • Nouto Perusasentoon hakeutuminen kapula suussa... Jonkin verran myös kokeenomaisia, ettei sitten kokeessa varasta. 
  • Kaket Ylläpitoa
  • Hyppy Muistuttelua, mutta ei pitäisi olla ongelmia.
Eiköhän ne siinä olleet. Voi toki olla, että unohdin jonkun liikkeen ja kokeessa tulee what the f.. -hetki, mutta näillä mennään.

26. syyskuuta 2012

Lääkärikäyntejä ja aksaa

Pari viikkoa sitten Riesan kanssa meni Lotan treenit todella huonosti. Koira ei tullut mihinkään ohjauksiin ja huiteli vaan menemään. Treenien jälkeen se liikkui epäpuhtaasti, joten jätettiin viime viikon treenit välistä. Onneksi olin varannut fyssarin torstaille, niin päästiin heti tsekkaamaan mikä on vialla.

Koko takaosa oli ihan kierossa, ilmankos ei oikein aksa maistunut... Muutama viikko takaperin se törmäsi renkaaseen, ja meni todennäköisesti siitä solmuun. Se saatiin kuitenkin hyvin auki ja Riesa jopa rauhoittui todella hyvin käsittelyyn. Etukäteen hieman pelkäsin, että mitähän koko touhusta oikein tulee.


Eilen oli Deekun vuoro käydä lääkärissä. Se on viime aikoina laihtunut, vaikka syö ja liikkuu kuitenkin paljon. Halusin siis käydä tsekkaamassa, onko kaikki kunnossa. Samalla kuunneltiin sydän, koska sieltä pari vuotta sitten se sivuääni löytyi. 

Päälisin puolin kaikki oli kunnossa. Hampaat, silmät ja korvat ok, ei aristanut raajojen taivutuksia jne. Sydänkin oli ok kunnossa, asteikolla 1-6 sivuääni oli kakkosen luokkaa. Ei vaadi toimenpiteitä, kun se ei sitä oireile. 

Lopuksi otettiin vielä verikoe, joka lähetetään Saksaan (?) ja siitä pitäisi selvitä jos jotain vikaa esim. maksassa tai munuaisissa löytyy. Verikokeen otto oli varsinainen projekti, kun Deekusta ei meinannut irrota verta ollenkaan. Jouduttiin kertaalleen vaihtamaan jalkaa, mutta heti kun tajusin antaa sille ruokaa, alkoi verikin virrata. Perjantaina saadaan tietää tulokset, toivottavasti ei mitään löydy.


Eilen myös aksattiin Riesan kanssa Lotan treeneissä, ja hienosti aksattiinkin! En muista, koska olisi näin hyvillä fiiliksillä lähdetty kotiin.


Alkua saatiin hinkata pariinkin otteeseen, ne kädet, ne kädet... Pienen keskittymisen jälkeen lähti homma sujumaan, suurin ongelma meille oli putkijarru esteelle 21 ja siitä jatkaminen. Palkkauksen jälkeen jarru toimi hyvin, jopa niinkin hyvin, etten enää ehtinyt ohjaamaan..!

Pienen hinkkauksen jälkeen saatiin loppukin toimimaan, mutta ensi viikon itsenäisissä treeneissä täytyy muistuttaa putkijarrua! Tässä on hirveän vaikea löytää tasapaino, kun ilman jarrua koiran pitäisi painella täysiä eteen. Mutta jos vahvistan liikaa jarrua, hajoaa putkelta irtoaminen. Ja jos vahvistan liikaa irtoamista, hajoaa jarru. No, ei auta. Tasapainoa etsimässä...

Erityisen tyytyväinen olin putki-puomi erotteluun, toimivat joka kerta! Mulla vaan meinasi mennä sanat sekaisin, mutta "onneksi" tuo ei ihan hirveästi ääntä kuuntele. Kaikkiin ohjauksiin se tuli tosi hyvin, kääntyi hyvin ja oli muutenkin varsin loistavasti kuulolla.

Puhuttiin taas sitä, kuinka Riesa ei anna yhtään mitään ilmaiseksi. Jos mä yhtään löysäilen, löysäilee koira vielä pahemmin. Mutta heti kun minä teen, tekee koirakin. Ja hyvin tekeekin.
Fyssari selvästi auttoi muutenkin, tuntui paljon nopeammalta. Onneksi meillä on seuraava aika marraskuun alkuun, ei toivottavasti tässä ajassa ehdi mennä solmuun. Mutta minkäs sille mahtaa, kun pieni törmäilee viikottain oviin tai seiniin...

24. syyskuuta 2012

Paimion tokot

Lauantaina tokoiltiin ja lenkkeiltiin Marian ja Zenan kanssa Paimiossa. Treenit meni niinkin hyvin, että paluumatkalla olisi tehnyt mieli ajaa auto Paimion jokeen. Treenattiin liikaa ja väärällä mielialalla. Otti päähän, kun kumpikaan ei osattu enää mitään. Yksittäiset liikkeet kyllä sujuvat, mutta se kaiken perusta, eli seuruu, on kyllä levinnyt tauon aikana niin pahasti, ettei auta vaikka kuinka koittaisi katsella tilannetta positiivisesti.


Seuruu meni tosiaan aivan päin honkia. Riesa ei osaa enää ollenkaan hakeutua perusasentoon suoraan ja lähtee keuilimaan turhankin herkästi. Itse en osannut pitää kroppaa ollenkaan rentona ja suorassa, sekin aina vaikuttaa Riesaan. Paljon paikan vahvistamista ja pikkuhiljaa kestävyyden vahvistamista. Ja peilin edessä treenausta... Ehkä se siitä.

Noutoon olen viimein hankkinut 100g pienemmän kapulan. Vähän helpottui pikkuketunkin elämä... Pieni ei vain osaa enää ollenkaan hakeutua perusasentoon kapulan kanssa, vaikka painavamman kapulan kanssa kyllä onnistui? Nyt Riesa tulee nätisti sivuttain eteen istumaan... Kotona ollaan treenattu pelkkää kapulan kanssa perusasentoon hakeutumista, mutta kyllä se on aivan mahdottoman vaikeaa.



Luoksarin stoppia tehtiin kerran takapalkalla ja pari kertaa maalin kierroilla. Helposti se rupeaa ennakoimaan, mutta mielummin otan vaikka sen vähän hitaamman luoksarin kun en stoppia ollenkaan. Stopit oli kyllä pääasiassa hyviä! Se on kiva kun vähiten treenattu liike sujuu...

Jäävistä taidettiin tehdä molemmat kahdesti. Molemmat muisti, vaikka niitä on treenattu viimeksi en edes muista koska. Pätevä pieni! Vaikein juttu tulee olemaan taakse käveleminen. Maassa ollessa ei mitään ongelmaa, mutta luulen että seisomisessa on melko suuri halu lähteä perään. Nyt ollaan tehty etupalkalla, millä ollaan saatu toimimaan. Myös liikkeen loppuja pitää treenata, se perusasentoon hakeutuminen kun vaan on niin pirun vaikeaa pienelle koiraeläimelle.



Lopuksi Demikin pääsi tekemään jotain pientä ja mun pitää varmaan vaihtaa tokokoiraa. Puolikuuro Deeku, melkein 12vee, muisti paremmin kuin Riesa... Ei meillä kovin valoisasti siis tokorintamalla suju. Demsi oli kyllä varsin pätevä, hieno mummeli!

Treenien jälkeen lähdettiin vielä lenkille hiekkakuopille.








15. syyskuuta 2012

Vastauksia!

 Vastauksia Saralle, koska tekstiviestin mukaan pitää vastata hetinyt.

1. Olet vahvoilla agilityn maajoukkuekarsinnoissa. Parrakas rahamies pyytää sinut kanssaan nurkan taakse ja tarjoaa sinulle diiliä - saat 50 000 € puhtaana käteen, jos "vahingossa" teette kohtalokkaan virheen ja putoatte kärkisijoilta. Raha houkuttelee sinua, mutta toisaalta olet nyt lähempänä unelmaasi kuin koskaan... Miten toimit? 
No... Ei sitä kovin usein saa 50 000 kätöseen. Eli vinkkinä kaikille parrakkaille rahamiehille.

2. Koirasi tunnuskappale? (Saa valita vain Robinin tai Gimmelin biiseistä.)
Robin - Puuttuva Palanen! Koska jätkä pääsee yhtä korkeelle kun tommonen perinteinen tolleri.


3. Piirrä koirasi esim. paintilla ja liitä kuva tähän. Aikaa 5 min. 
4. Koirasi saa pentuja ja kuvitteellinen sulhanen/morsio on FI MVA & TVA & KVA HK3 (samaa rotua). Haluaisitko pennun? Tai kaksi? 
Riesa on allerginen ja Deeku muuten vaan vähän pipipää, joten en. Jos piäni olisi täysin terve, niin tuskin siltikään. Mulle tulee seuraavaksi minikoira.

5. Risteytystehtävä: risteytä koirasi jonkin eri roturyhmän rodun kanssa. Pennun joudut pitämään itselläsi. Minkä rodun valitsit?
Joku ykkösryhmäläinen varmaan sitten. Riesalle joku todella pienikokoinen ja nopee bc, niin sitten se pentu voittais aina. Deekulle joku äärimmäisen tasainen lapinporokoira.

6. Mikä on paras kommentti, jonka joku tuntematon ihminen on koirastasi sanonut?
Riesasta "Minkä rotunen tää on? Sitä varmaan luullaan usein tolleriksi, mäkin luulin hetken". Niin minäkin, niin minäkin....
Deekua kaikki aina vaan kehuu.

7. Koirasi omituisin mieliteko?
Siideri. Ei pidä jättää laseja kuleskelemaan, koska Riesa käy ottamassa vähän omatoimisesti huikkaa. Demsi tykkää pitsasta ihan liikaa.

8. Ketä tämänvuotista presidenttiehdokasta koirasi olisi äänestänyt, jos olisi äänioikeutettu? Muistin virkistykseksi ehdokkaat: Pekka Haavisto (vihr), Timo Soini (PS), Paavo Väyrynen (Kesk.), Paavo Lipponen (SDP), Sauli Niinistö (Kok.), Sari Essayah (KD), Eva Biaudet (RKP) ja Paavo Arhinmäki (Vas.). 
Riesa vastaa, että Muki, koska melkein ruokakuppi. Demi ei ota kantaa.

9. Onko koirallasi ennakkoluuloja jotain tiettyä ihmisryhmää kohtaan?
Melkein kaikki on ihan turhia. Paitsi jos on ruokaa.

10. Lähdet vaihto-oppilaaksi Pohjois-Koreaan etkä ole varma, palaatko koskaan. Kenelle annat koirasi hoitoon? 
No tätähän mä usein harkitsen, ja kysymysten esittäjälle tietenkin. Voisit vaikka leipoa siitä tokovalion poissaoloni aikana.


11. Kumman kaa: Cesar Millan vs. Pertti Vilander! Perustelut mukaan. 

10. syyskuuta 2012

Aksaa ja tokoa

Pari viikkoa sitten aksattiin viimeisiä kertoja ulkona seuramestisten muodossa. Rata oli meille oikein sopiva, mutta rata kosahti jo neljännellä esteellä. Joku oli ilmeisesti pudotellut jotain nameja puomin alastulon tuntumaan, jotka piti tietysti käydä tsekkaamassa ennen kuin rataa voi jatkaa... Tämä on meillä ollut joskus ennenkin ongelmana silloin jos seisotan kontakteilla yhtään pidempään. Johtuu ehkä siitä, että opetusvaiheessa heittelin toisinaan Riesalle melko huolimattomastikin palkkanameja?
Johtuu mistä johtuu, hemmetin ärsyttävää. Muutenhan Riesaa ei hirveästi voisi radan aikana namit kiinnostaa, mutta ilmeisesti alastulolla seistessä ehtii aivotkin perästä mukaan..

Palautin Riesan takaisin alastulolle ja sen jälkeen tehtiin rata nollana loppuun. Aa'n alastulo oli jälleen superhieno, tykkään! Odotellaan vain hetkeä jolloin saan sen uudestaan rikki..


Lotan treenit jatkuvat hallissa ensi tiistaina. Viime treeneissä on mennyt aika vaihtelevasti, välillä on mennyt superhyvin ja välillä taas ihan okei. Pitkään aikaan ei kuitenkaan olla tehny mitään täyspaskoja treenejä, eiköhän se tästä ala rullaamaan kisaradoillakin.
Mulla on myös talven ajan toinenkin aksaprojekti, kun ohjaan Riesan veljeä. Torsti on kovin samanoloinen otus kun Riesakin ja osaa jo ihan kiitettävästi asioita. Aika paljon pitää vahvistaa perusohjauksiin tulemista ja yksittäisistä esteistä kontakteja ja keppejä, mutta hyvä pohja on jo alla.

Sisko ja sen veli. 

Eilen tehtiin Riesan kanssa jotain täysin odottamatonta, suunnattiin nimittäin pitkästä aikaa tokoilemaan! Toko on paska laji jne, mutta oli oikein mainiot treenit! Hirveä duuni on noidenkin liikkeiden eteen nähty, joten pitää niitä edes joskus muistutella. Ja olishan se AVO1 ihan kiva hakea pois, ei sekään enää kauheasti lisatyötä vaatisi.

Aloitin ihan helpolla perusasentojen tarjoamisella ja niistä naksuttelulla. Riesa on viime aikoina hakeutunut vähän vinoon, muutenkin oli ihan hyvä muistutella, mistä tässä hommassa on kyse.
Seuruuta ei olla tehty piitkään aikaan, tämä onkin ainoa missä pitää tehdä ihan hitonmoinen duuni. Kovasti lähti koira keulimaan ja ylipäätään seuruukestävyyttä pitää treenata.

Luoksarin stopin kanssa on tapahtunut läpimurto, sehän pysähtyi! En minä sitä ole sille opettanut, mistä lie oppinut. Pääasiassa tehtiin takapalkalla, aluksi vapautin käsimerkin kanssa samaa aikaa. Muutaman kerran heitin pallon ja yksi kokeenomainenkin kokeiltiin. Kaikki oikein hyviä, paitsi kokeenomaisen perusasentoon tuli "söpösti" pomppaamalla... En ota hirveää ressiä vielä. Pääasia, että pysähtyi !!

Paikkista muistuteltiin mieleen pienissä pätkissä, lopuksi tein vajaan parin minuutin mittaisen piilopaikkiksen. Ei ongelmaa, vaikka varmasti pitää ennen koetta vahvistaa paikallaan pysymistä myös häiriössä.

Noutoa kokeiltiin pikaisesti loppuun. Pitäisi viimein hankkia se pienempi kapula, nykyinen meinaa niksauttaa pieneltä niskat nurin... Kyllä se tuolla vähän painavammallakin onnistui pientä niskan yliojentumista lukuunottamatta, joten luulisi osaavan myös pienemmällä.

Pieni tokoinnostus meinaa taas nostaa päätään, joten kai se on taottava kun rauta on kuuma.