Riesa

novascotiannoutaja, narttu
s. 06.01.2010
FI17781/10
Lonkat A/A, kyynärät 0/0, silmät OK
39,5cm, 9kg
steriloitu v. 2012
om. Elena Nisula
kasv. Anna Saarela

agi medi 3, agility- & hyppyvalio
nuorten SM1 2011
HSKK:n vuoden agilitykoira 2014 & 2015 & 2016
Novascotiannoutajat ry:n vuoden agilitytolleri 2015

toko ALO1
näy EH
lte +111 laukausaltis

Riesasta piti tulla joka lajin höylä, mutta siitä tulikin niin pätevä aksakoira (tai omistajasta laiska..), että muut lajit jäivät taka-alalle. Toki meillä on yhä joku päivä tarkoitus tokoilla AVO1 ja läpäistä taipparit, mutta suurimmat tavoitteet löytyvät aksan puolelta.

Riesa on pieni, ketterä ja nopea ikiliikkuja, joka on ikuisella lihotuskuurilla. Nuorempana pikkukettu rakasti kaikkea ja kaikkia, nykyään ottaa elämän toisinaan liiankin vakavasti.

Riesaa on hirveän vaikea kuvailla lyhyesti, koska se on niin kovin monimutkainen pieni eläin. Arjessa Riesa on melko kova, ei hätkähdä pienistä ja omistaa itseään kolme kertaa isomman egon. On samalla kuitenkin melko arkajalka, tykkää pitää etäisyyttä muihin koiriin, epäilyttävistä asioista ilmoittaa äänellä, mutta menee tutustumaan oma-aloitteisesti, eikä jää kyräilemään. Riesa on myös melko terävä, mikä tuo omat haasteensa arkeen.
Harrastuksissa havaittavissa pientä ohjaajapehmeyttä, mutta samalla se on äärimmäisen kiero, eikä anna ohjaajalle mitään anteeksi. Pakottaa ohjaajankin tekemään täysillä, koska reagoi heti löysäilyllä löysäilyyn. Tasapainon löytäminen onkin joskus haastavaa.

En silti kuvailisi Riesaa kovin vaikeaksi koiraksi. Se täytyy vain tuntea, jolloin elämäkin rullaa jouhevasti. Sen kanssa onkin helppo elää, sitä voi huoletta pitää vapaana, se tykkää tehdä, oppii nopeasti ja palkkautuu kaikesta. Varsin mukava koiraeläin siis.

Oman varjopuolensa elämiseen on tuonut Riesan allergiat. Vieläkään en teidä varmasti mille kaikelle pieni on allerginen, mutta barffilla Riesa voi hyvin ilman oireita. Jokainen kokeilemani nappulamerkki aiheutti kutinoita, myös eläinlääkärin allergiaruuat, minkä vuoksi oletamme sen olevan varastopunkki. Lihoista kutinoita aiheuttaa kana.