15. elokuuta 2015

Paluu aksan pariin

Kuusi viikkoa ehdittiin taukoilla ja sen jälkeen on nyt kahden viikon sisään juostu neljät treenit. Riesa on ollut ihan älyttömän pätevä ja sen toistokestävyyskin on noussut ihan uudelle tasolle, joten ehdottomasti tuli oikeaan saumaan nämä taukoilut.

Suurin muutos meidän treeneissä on nyt tänä syksynä Jennan viikkotreenit. Olen jo pitkään pohtinut, että pitäisi kai treenata välillä jossain muuallakin, mutta en ole vain saanut aikaseksi. Lotalla on kuitenkin treenattu käytännössä koko meidän aksaura, joten välillä on ehkä hyvä hakea vinkkejä muualtakin. Jenna muutenkin tuntee meidät jo ennestään, joten tämä järjestyi kivasti.

Tiistaina ajeltiin ensimmäistä kertaa Akatemialle treeneihin. Vuorossa tekniikkatreeniä, lähinnä valsseja ja liikkuvia pakkovalsseja. Vähän etukäteen jännitti, miten Riesa suhtautuu uuteen halliin ja treenikavereihin, mutta pikkukettu yllätti jälleen positiivisesti. Rata oli meille suht helppoa perusjuttua, mitä nyt omaa liikkumista jouduttin vähän työstämään.

 Kuvannut Timo R

Pakkovalssissa minulla helposti valahti oma liike väärään suuntaan ja Riesa meinasi katsoa viereistä putken päätä, mutta askelmerkit saatiin nopeasti kohdilleen. Lisäksi sivuhypyn takaakierto-valssissa mun on todella tärkeä lähteä alta pois, mikä meinasi tuottaa hieman ongelmia. Pienellä hienosäädöllä saatiin kuitenkin hyviä toistoja ja rata nollana tehtyä.

Myös erittäin positivista oli, että Riesa haki suoran putken jälkeen takaakiertoon itsenäisesti. Se on ollut niiin umpisurkea putkien jälkeisessä irtoamisessa, että tämä toi paljon luottoa. Pystyin lähettämään sen kaukaa takakiertoon ja lähteä itse tekemään persjättöä. Jotain sellaista mikä ei vuosi sitten olisi millään sujunut!

Kaksi peräkkäistä pakkovalssia myös kellotettiin. Kellolle tehtiin aika huono suoritus, Riesan linja vähän valahti ensimmäisen pakkovalssin jälkeen. Silti se oli päivän toistaiseksi nopein väliaika ja suunnilleen 1,5s nopeampi kuin vastaava kohta niisto-pakkovalssi ohjauksella. Nämä pitää muistaa kisaradoilla, erot on niin suuria!

Itsenäisesti ollaan tauon jälkeen tehty kahdesti keppikulmia ja kerran välistäveto/päällejuoksu/takaakierto- treeniä. Kepeillä ollaan tehty mitä mielikuvituksellisempia kulmia, ja ne kaikki ovat sujuneet hyvin. Tiukat takaaleikkaukset vaativat treeniä, mutta onnistuvat kunhan muistan antaa koiran pujotella pari ensimmäistä väliä rauhassa ennen voimakasta liikettä. Kepit on meillä aina jääneet muiden ongelmien varjoon, joten nyt olisi viimeistään aika hioa kepitkin kuntoon.

Ainoa ongelma oli itsenäinen jyrkkä avokulma ohjaajan jäädessä taakse. Ei sujunut sitten millään. Laitoin ohjurit ja niistäkin rynni läpi! Onneksi tätä kulmaa tuskin koskaan tulee kisaradalla vastaan, sillä lähes aina ehtii edes hieman saatamaan koiraa. Umpikulmaan tämäkin toimi, mutta avokulmassa ei maltti riittänyt, vaan koira oli aina kakkosvälissä...


90 asteen avokulmaan Riesa haki hienosti itsenäisesti, mutta ilmeisesti havainnollistavan kuvan kaltaiseen ajatustyöhön ei Riesa ihan vielä kykene. Hypyn mukana ololla ei ollut mitään vaikutusta, oli väärässä välissä ilman ja myös sen kanssa.

Hyppyjen tekniikkatreenissä laitoin neljä hyppyä vierekkäin ja kävimme lähes kaikki ohjauksen läpi. Lyhyillä esteväleillä Riesa meinasi baanattaa ensimmäisen välistävedon takaakiertona, mutta paremmalla rytmityksellä alkoi koirakin kääntyä. Muuten ei tullut juurikaa virheitä, jes! Käytiin läpi välistävedot, takaakierrot ja sokkarit joka väliin. Lisäksi serpentiiniä ja esteväliä pidentämällä myös japanilaista. Japskiin ei paras mahdollinen treeni. Kun muita esteitä ei ollut, niin Riesa meinasi fuskata eikä joka kerta lähtenyt kunnolla ohjaukseen mukaan. Juoksi vaan suoraan, sillä kyllä hän nyt tämän tietää... ;)


Hyvänmielen treenejä kaikki kolme itsenäistä kertaa sekä Jennan treenit, tästä on tosi hyvä lähteä uuteen kauteen. Torstaina käytiin osteopaatilla tsekkaamassa jumit auki ja viikon päästä kisaillaankin piirimestiksistä. Tauollakin oli ihan kivaa, mutta niin siistiä päästä taas treenaamaan!

Aksatauolla ei toki vaan levätty laakereillamme, vaan mm. käytiin mejäilemässä ja tekemässä yksi vaikea ruututreeni riistalla. Varikset nousi pitkän tauon jälkeen aika kehnosti, mutta pienen muistuttelun jälkeen alkoi vaakutkin palautumaan. Pienimuotoista tokoiluakin on yritetty harrastaa. Lisäksi on toki uitu ja lenkkeilty ahkerasti, koiran kunnon pitäisi ainakin olla kohdillaan tulevaa aksatautta varten!

1 kommentti:

  1. Hei! Olen seuraillut teidän treenivideoita kiinnostuneena ja saanut niistä hyviä ideoita myös omaan treenaamiseen ja kouluttamiseen. Hienon näköistä menoa ja asennetta! Itsellänikin on reikäpäinen medikoira, jonka kanssa aksaaminen on täynnä vauhtia ja yllätyksellisiä käänteitä. Haastavaa, mutta onnistuessaan äärimmäisen palkitsevaa :) Tsemppiä tuleviin koitoksiin!

    VastaaPoista