1. maaliskuuta 2016

pelkän toivon varaan jotain perustaa ja luottaa ettei enää pala maa

Helmikuussa ei olla kisattu ollenkaan, mutta treenattu ollaan senkin edestä. Ensi viikonlopulle on sitten jo kisailmokin vetämässä. Ensimmäistä kertaa kisataan ilman yhtään mitään tulospaineita, saa nähdä kuinka käy! Ainakin kisakontakteja on tässä vaiheessa hyvä alkaa vaalimaan, ettei vahingossakaan ala kesää kohden lipsumaan. Ihan valtavaa kisamotivaatiota ei tällä hetkellä ole, mutta kevättä kohden aletaan kiristämään kisatahtia. Ollaan sitten toivottavasti iskussa oikeaan aikaan kesällä.

Treenaamassa ollaan juostu kisojenkin edestä. Kimin tehariryhmässä ollaan käyty kerran kuussa, vaikka en ole niistä täällä kirjoittanutkaan. Ollaan tehty ihan hyviä suorituksia, mutta ei ehkä olla leireillä pystytty ihan parhaimpaamme. Riesa on kahdella viime leirillä tyhmäillyt takaakierroissa, mikä on vähän syönyt fiilistä. Ongelmaksi on kummallakin kerralla muodostunut aina radan yksi takaakierto, muissa ei ole ollut ongelmia. Riesa lähtee yleisesti mielestäni ihan hyvin takaakiertoihin, joten nämä ovat nyt aiheuttaneet melkoisesti päänvaivaa. Ongelma tulee esiin silloin, kun olen hypyllä hieman ennen Riesaa ja hypylle tullaan putkesta tai kepeiltä. Riesa ei katso ohjausta lainkaan, vaan jää pyörimään jalkoihin.


Omatoimisesti ollaan käyty kahdesti vahvistamassa takaakiertoja kaikista mahdollisista kulmista ja pidemmiltäkin etäisyyksiltä, eikä ongelmia ole ollut. Ongelmaa on siis ollut vähän vaikea lähteä työstämään, kun sitä ei ole saatu esiin. Mutta ainakin ollaan perustakaakiertoja vahvisteltu nyt hurjasti, katsotaan osaako Riesa enää suoraan hypätäkään.
Ohessa ollaan tehty kontakteja tosi isoilla hetsauksilla ja häiriöillä, onnistumisprosentti aika lähellä sataa.

Jennan viikkotreenit jatkuivat taas helmikuun alussa. Riesa on ollut joka kerta aivan huikean hyvä, se ei ole Jennan ratapohjilla todellakaan mikään itsestäänselvyys! :D Viime treeneissä oli todella hauska profiili, siitä on puoliväliin asti videotakin. Nollaa ei teknisten ongelmien takia saatu filmattua.
Viime viikolla oli myös hyvä puomi etenkin alkutreenien ajan. Riesan treenipuomit eivät ole tällä hetkellä aina ihan riittävän hyviä. Johtunee siitä, että treeneissä pysäytän puomille huolella 99% kerroista ja nopeita vapautuksia ei olla tehty nyt juurikaan. Kisakontaktien vauhtiin tämä ei todennäköisesti vaikuta, mutta ei ole hyvä juttu, jos treeni- ja kisatilanteen suoritukset eroavat kovasti toisistaan.
Positiivista myös alun sylkkäri! Riesa tulee yleensä tosi huonosti ohjauksiin, jos se joutuu itse tulemaan pitkältä matkalta ja ohjaajalla ei ole juurikaan liikettä. Nyt tuli todella hienosti. Samaisesta suorasta putkesta mentiin muuten vielä kepeillekin kepit leijeröiden, joka kerta oikein! Mun ja koiran väliin jäi siis puomi, kaksi putken suuta, kepit ja kahden metrin päässä oleva hämyhyppy. Se oli aika siistiä, harmi ettei se tallentunut videolle. Radan alku kuitenkin tässä:Sunnuntaina juostiin tollerien valmennuspäivässä jonka koutsina oli Ville Liukka. Oli kiva nähdä niin uusia kuin vanhojakin tollerituttuja. Riesa nyt erottui joukosta aikalailla, ja sanotaanko vaikka niin, että radan ulkopuolella ei ainakaan edukseen... :D

Itse ratasuoritus meni kuitenkin hyvin. Aikalailla nollaa taidettiin tehdä, oli Riesalle helpohko profiili. Kepeille meno onnistui joka kerralla itsenäisesti putkihäiriöstä huolimatta. Leijeröin putken kaikilla kerroilla. Riesa on oppinut jopa kuuntelemaan keppikäskyjä, hienosti osasi hakea kepeille vaikka en putkea erityisesti blokannutkaan. Suoralla putkella ehtii myös loistavasti tekemään persjätön ennen 19 hyppyä, kun koiran voi lähettää kaukaakin suorittamaan.


Koska ensimmäisellä pätkällä saatiin jo hyviä onnistumisia, näytettiin toisellä pätkällä vähän välistävetoja oikealla puolella olevilla hypyillä. Ei ongelmia. Lisäksi Ville halusi nähdä viskileikkauksen seinää kohti, ei ongelmia siinäkään. Tässä treenissä jotenkin itselleni realisoitui todella selkeästi, miten pitkälle on tultu. Pari vuotta sitten välisävedot oli ihan kaameeta katsottavaa, mutta nyt ei ollut ilmassa pienintäkään epävarmuutta. Hienoin kettu!

Ville kiinnitti huomiota siihen, että Riesa liikkuu pystyssä puomilla ja kepeilläkin. Se on ollut jo tiedossakin, en tiedä onko jotenkin rakenteellinen juttu vai mistähän johtuu. Riesa ei ole kuitenkaan koskaan etuosasta jumissa tms. joten en sinänsä kanna tästä huolta. Riesa ei ole koskaan tehnyt mitään "paimenkoiramaisesti" pää alhaalla, vaan sille on tosi tyypillistä ja luontaista pitää pää ylhäällä. Keinullakin tehtiin töitä sen eteen, että edes pikkuisen joustaisi etuosalla.

Käytiin läpi puomitreenejä, jotka ehkä auttaisi tähän. En tosin usko, että näillä on Riesan tekniikkaan suurempaa vaikutusta, kyseessä on kuitenkin jo tuon ikäinen koira. Hyviä ajatuksia kuitenkin alastulotreeniin, vaihtelua meidän perustreeniin. Erittäin yksinkertaistettuna ajatuksena oli, että koira juoksee kontaktiosalta putkeen ja siitä uudestaan kontaktiosalle, joko suoraan tai toisen putken kautta. Kolmannessa treenissä oli kaksi putkea, pelkkä alastulo putken painojen päällä ja putkien välissä vielä hyppy.
Ville sanoi, että vapauttaa koiran aina putkeen eikä palkkaa koiraa kontaktille. Siinä meillä erosi näkemys, sillä itse haluan koiran ajattelevan alastuolla, Riesalta nopeasti tipahtaa ajatus matkasta jos tehdään nopeita vapautuksia tiheällä tahdilla. Toki pointtinsa molemmissa tavoissa.


Tänään käytiin tekemässä tuota treeniä, missä alastulo on putken painon päällä. Nopeasti todettiin se tavoitteen kannalta hyödyttömäksi. Riesa ei ole millään tavalla putkihullu, sillä ei ole niitä kohtaan kovin kummoista paloa, joten tällä ei saada koiran päätä alas eikä juuri vauhtiakaan. Riesa rakastaa kontaktilla oloa enemmän kuin putkia :D Hyvin on pohjatyöt tehty!
Modattiin harjoitusta meille sopivammaksi etupalkalla. Putken kautta alastulolle ja siitä etupalkalle. Nyt saatiin eri tavalla vauhtia ja draivia tekemiseen. Heti kyllä huomasi, miten Riesalla meinasi jäädä ajatus matkasta kun nopealla tahdilla tehtiin monta nopeaa vapautusta.
Näitä treenejä jatkamme. Alkeisopetuksessahan tehtiin paljon toistoja pelkällä alastulolla, joten palaamme niihin. Joko alastulo melkein maassa tai sitten pöydällä. Jos näillä eväillä saataisiin treenipuomiinkin lisää vaihtia, eikä varmasti myöskään kisapuomille huonoa tee. Katsellaan kuinka käy.

Tollerkerholtakin tuli muuten mukavaa postia, Riesa on voittanut vuoden 2015 agi-tolleri kiertopalkinnon. Valionarvot toivat meille sen verran mukavasti pisteitä, että muut jäivät täpärästi taakse.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti