9. maaliskuuta 2016

tarkoituksen palasia

Viikonlopun startit menivät vähän opiskeluksi, mutta se voi olla ihan hyväkin asia. Tällä kertaa ohjaaja saattoi oppia vähän enemmän kuin koira, mutta jospa koirankin päähän jotain tarttui.

Olin etukäteen kuullut, että halli on ahdas, mutta yllätyin silti hallin koosta. Omaa tilaa ei voinut edes haaveilla saavansa. Alkoi itsellä jo ilman koiraakin iskeä vähän ahtaan paikan kammoa. Riesalle lähtökohtaisesti aivan äärimmäisen hankala kisapaikka, Riesa jos joku tarvitsee sitä omaa tilaa. Ihan loistava treenitilanne kuitenkin ja sillä ajatuksella kisapäivään sitten lähdettiinkin. Käytin paljon ajatustyötä siihen, että itse olen mielentilaltani todella tyyni, mikä vaikutti omaan kisavireeseen negatiivisesti. Ei ihan lähtenyt, mutta ainakaan Riesa ei napannut minulta yhtään hermostuneisuutta.

Jälleen kerran Riesa osoitti kasvaneen huimin harppauksin agilitykoirana, sillä tyyppi oli lunkimpi kuin monissa isommissa halleissa. Riesa ei edes juuri vilkaissut muita koiria, vaikka jengi päästi todella huolimattomasti koiria iholle. Olin aivan järkyttynyt Riesan hyvästä käytöksestä, ehdin jo varautua siihen, että pahimmassa tapauksessa joudumme jättämään startit kokonaan väliin. Koiraan luottaminen taisi olla yksi tämän harrastuksen peruspilareista...

Kisapäivä alkoi hyppärillä, profiili ei ollut mitenkään erityisen haastava mutta parin ansapaikan takia olisi oman asenteen pitänyt olla vähän muuta kuin se nyt oli.
Torstaina Jennan treeneissä tehotreenattiin japskeja ja radan alussa olikin ihan mainio japskin paikka. En ole vielä koskaan uskaltanut käyttää japskia kisaradalla, mutta rohkeasti vaan tuulta päin. Japski itsessään sujui hyvin, mutta sen jälkeen Riesa lähtikin täysin lapasesta. Tyyppi baanasi hyvin kaukana olevaan putken pimeään päähän. Jostain syystä en osannut varautua tähän rataantutustumisessa..! Matkaan mahtui vielä yksi (tällä kertaa oikeasti ansa)putki, muuten ihan kivaa perusbaanaa loppuun asti. Loppusuoralla suoran putken jälkeen tosi huono irtoaminen eteen, pää kääntyi kysymään.


Toiselle radalle lähdettiin paremmalla asenteella. Radalla oli kaikki kontaktit, päätin jo etukäteen että kaikilla pysähdytään huolella. Keinua en ole kisoissa oikein pysäytellyt, joten haluan saada sen kontrolliin. En voi tällä hetkellä sanoa luottavani keinun itsenäiseen suorittamiseen.
Rata oli muuten tosi hyvä, mutta tunari ohjaaja oli kepeille mentäessä koiran tiellä ja koira ajautui väärälle puolelle keppejä. Riesalla on nykyään keppien haku niin hyvin hanskassa, että niiden ohjaamiseen kiinnitin liian vähän huomiota. Harmi vaan, että koira ei voi mennä kepeille oikein jos se ei edes nää koko keppejä ajoissa.
Puomi oli huono, R odotti selkeästi nopeaa vapautusta. Se jäi hassusti seisomaan kaikki jalat kontaktilla, "joskus" on ehkä juuri siitä kohden vapautettu... Saatiin ne etujalat pienen neuvottelun jälkeen lopulta maahan. Muut kontaktisuoritukset hyviä.
Lopussa taas suoran putken jälkeen eteen irtoaminen, tällä kertaa Riesalta hyvä suoritus.

Kolmannelle radalle lähtiessä päätin ottaa lähdössä pysymisen kunnolla testiin. Molemmat startit olivat ehkä vähän levottomia ja Riesalla on muutenkin vaivihtaa alkaneet lähdöt vähän lipsua kisaradoilla. Ihan hirveää härkkimistä ei vaadittu ja possu lähti ilman lupaa. Siitä huomautuksen saattelemana koira takaisin istumaan, remmiin ja pois radalta.
Tämä on ehkä asia, mikä jurppii tehdä mutta on välttämätön paha. Olen jo aika pitkään odottanut, että pääsen tähän ongelmaan puuttumaan. En osaa sanoa, auttoiko tämä yhtään mitään tai menikö se koiralle perille. Riesalle valitettavasti ihan kaikki tekeminen ja huomio on palkitsevaa, mutta ainakaan lähdöstä ilman lupaa lähteminen ei vahvistunut.

Samaan halliin yritetään mennä uudestaankin kisaamaan. Sillä kertaa toivottavasti ohjaajakin kisavireessä, pääsee Riesakin kunnolla testiin siinä vaiheessa. Sinänsähän se on vähän turha juosta kisaratoja, joissa suurin ajatustyö kohdistuu radan ulkopuolelle, mutta tämän koiran kohdalla pelkkä radan reunalla hengailu on merkittävä osa kisasuoritusta. Jatkossa osaan ehkä laittaa sille vähän vähemmän painoarvoa.

2 kommenttia: